Περιοδοντιτιδα

Περιοδοντίτιδα

Τί είναι η Περιοδοντίτιδα;

Η περιοδοντίτιδα είναι μία χρόνια μικροβιακή μόλυνση των ιστών που περιβάλλουν το δόντι, δηλαδή του οστού και των ούλων. Είναι η κύρια αιτία απώλειας των δοντιών στους ενήλικες, άνω των 35 ετών. Επειδή, συνήθως, η περιοδοντίτιδα δεν προκαλεί  πόνο, μπορεί κάποιος να νοσεί και να μην τον ξέρει. Περισσότερο από το 80% του πληθυσμού, πάνω από την ηλικία των 50 ετών, μπορεί να έχει τουλάχιστον κάποιο περιοδοντικό δόντι.

Η περιοδοντίτιδα προκαλείται από τα μικρόβια, τα οποία προσκολλώνται στην ριζική επιφάνεια των δοντιών. Αυτά τα μικρόβια παράγουν τοξίνες, οι οποίες προκαλούν βλάβες στα ούλα.

Για να κατανοήσει κάποιος πολύ απλά την περιοδοντίτιδα και την εξέλιξή της, θα δώσουμε το παρακάτω παράδειγμα:

Ας παρομοιάσουμε το δόντι με ένα μεσαιωνικό κάστρο. Όπως ξέρουμε, τα μεσαιωνικά κάστρα έχουν μια τάφρο που τα περιβάλλει γύρω, γύρω. Αντίστοιχα στα δόντια, μεταξύ του δοντιού και του ούλου υπάρχει μια σχισμή, ένα λούκι που το περιβάλλει. Δηλαδή, το φυσικό δόντι έχει και αυτό μια τάφρο γύρω, γύρω (η οποία επιστημονικά ονομάζεται ουλοδοντική σχισμή) και η εξωτερική πλευρά της τάφρου αντιστοιχεί στην εξωτερική πλευρά των ούλων.

Σε κατάσταση υγείας, η "τάφρος" αυτή είναι αβαθής (2-3mm). Όσο όμως δεν βουρτσίζουμε συχνά και κυριώς σωστά, μικρόβια αρχίζουν και συσσωρεύονται στην τάφρο, αυξάνει έτσι ο αριθμός τους, παράγουν τοξίνες, οι οποίες προκαλούν βλάβες στα θεμέλια, οπότε η τάφρος βαθαίνει (4+mm). Αυτή είναι και η αρχή της περιοδοντίτιδας και η ουλοδοντική σχισμή πλέον μετονομάζεται σε "θύλακο". Έτσι, δημιουργείται μεγαλύτερος χώρος για επιπλέον μικρόβια και συνεχίζεται ένας φαύλος κύκλος, μέχρι που η τάφρος βαθαίνει τόσο πολύ που το "δόντι-κάστρο" δεν έχει πια θεμέλια και αυτό το δόντι πέφτει.

Πριν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, ο Περιοδοντολόγος πρέπει να επέμβει, ώστε να σταματήσει αυτό το φαύλο κύκλο. Η δουλειά του είναι διπλή: πρώτον να διδάξει στον ασθενή του το σωστό τρόπο βουρτσίσματος και στοματικής υγιεινής και δεύτερον να απομακρύνει από την "τάφρο" τα μικρόβια, τις τοξίνες τους, την πέτρα και να λειάνει την επιφάνεια της ρίζας του δοντιού (αυτή η διαδικασία ονομάζεται ριζική απόξεση), ώστε να δημιουργηθεί ένα υγιές περιβάλλον, τα ούλα (θεμέλια) "να σφίξουν" και η  "τάφρος" να ξαναγίνει αβαθής. Μια αβαθής τάφρος μπορεί να διατηρείται καθαρή από τον ίδιο τον ασθενή και αυτό που χρειάζεται από εδώ και πέρα είναι συχνά check-up, κατα τα οποία γίνεται ο απλός καθαρισμός. Για αυτό είναι αναγκαίο να μην παραμελούμε τις τακτικές επισκέψεις, οι οποίες αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της πρόληψης.


Προειδοποιητικά σημάδια

  • Αιμορραγία των ούλων κατά το βούρτσισμα και τη χρήση νήματος
  • Κόκκινα, πρησμένα και ερεθισμένα ούλα
  • Εκροή πύον μεταξύ του ούλου και του δοντιού
  • Ούλα που απομακρύνονται από τα δόντια
  • Έντονη και συνεχής κακοσμία
  • Κινητικότητα δοντιών
  • Αραίωση δοντιών
  • Αλλαγή του τρόπου με τον οποίο κλείνετε τα δόντια σας



Αιτίες

Ι. Μικροβιακή Πλάκα

Η βασική αιτία της περιοδοντίτιδας είναι η μικροβιακή πλάκα. Τα στοματικά μικρόβια δημιουργούν ένα κολλώδες και άχρωμο φιλμ, το οποίο κολλάει πάνω στα δόντια. Τα μικρόβια απελευθερώνουν διάφορες ουσίες (τοξίνες), οι οποίες προκαλούν βλάβες στα ούλα.

ΙΙ. Κάπνισμα

Άλλη βασική αιτία είναι το κάπνισμα. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι το κάπνισμα αποτελεί τον πιο σημαντικό επιβαρυντικό παράγοντα στην ανάπτυξη και στην εξέλιξη της περιοδοντίτιδας. Το κάπνισμα, επίσης ελαττώνει την ικανότητα του οργανισμού στην άμυνα και στην αποκατάσταση των βλαβών. Γι’ αυτούς τους λόγους, οι περιοδοντικοί ασθενείς ενθαρρύνονται στον περιορισμό του καπνίσματος, ως μέρος της θεραπείας.

ΙΙΙ. Γενετική

Σύγχρονες μελέτες έχουν δείξει ότι το 30% του πληθυσμού είναι πιο πιθανό να αναπτύξει περιοδοντίτιδα.

ΙV. Γενικά Νοσήματα και ιδιαίτερα ο Διαβήτης

Ο διαβήτης και ειδικότερα ο μη ελεγχόμενος αποτελούν μια από τις σημαντικότερες αιτίες. Τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη είναι πιο πιθανόν να αναπτύξουν μολύνσεις (όπως είναι και η περιοδοντίτιδα), οι οποίες είναι πιο σοβαρές και επουλώνονται πιο αργά.

V. Άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο

  • Εφηβεία
  • Εγκυμοσύνη
  • Στρες
  • Κακή διατροφή (ανεπαρκής λήψη βιταμινών και πρωτεϊνών)
  • Λήψη φαρμάκων (π.χ. αντικαταθλιπτικά, αντισυλληπτικά, β-αναστολείς, ανασοκαταστολείς κτλ.) (φωτογραφία παρακάτω)
  • Σφίξιμο και τρίξιμο δοντιών (το σφίξιμο ή/και το τρίξιμο των δοντίων μπορεί να επιδεινώσει την ήδη υπάρχουσα περιοδοντίτιδα)
  • Άλλες συστεμικές καταστάσεις (π.χ. ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία, χρήση κορτικοστεροειδών)



Περιοδοντική θεραπεία

Α. Συντηρητική θεραπεία

Αποτρύγωση

Η αποτρύγωση είναι ο επαγγελματικός τρόπος αφαίρεσης της μαλακής οδοντικής πλάκας και της σκληρής τρυγίας (πέτρας) από την επιφάνεια του δοντιού και γύρω από αυτό στο επίπεδο των ούλων. Μπορεί να γίνει, είτε με τη χρήση των εργαλείων χεριού, είτε με τη χρήση υπερήχων, είτε με συνδυασμό και των δύο.

Ριζική Απόξεση

Η ριζική απόξεση είναι η επέκταση της παραπάνω διαδικασίας κάτω από το επίπεδο των ούλων, μέσα στο θύλακο, στα σημεία, όπου υπάρχει περιοδοντίτιδα και επεκτείνεται και στην επιφάνεια της ρίζας του δοντιού. Γίνεται με τη χρηση τοπικής αναισθησίας, ώστε να είναι ανώδυνο. Συνήθως, γίνεται ανά τεταρτημόρια.
Η αποτρύγωση και η ριζική απόξεση είναι μη χειρουργικές θεραπείες και αποτελούν τη συντηρητική θεραπεία της περιοδοντίτιδας.

Β. Χειρουργική θεραπεία της Περιοδοντίτιδας (Θεραπεία Εξάλλειψης Θυλάκων)

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ριζική απόξεση μόνο δεν επαρκεί στην αντιμετώπιση του περιοδοντικού προβλήματος, ειδικά σε περιστατικά προχωρημένης περιοδοντίτιδας. Σε αυτές τις περιπτώσεις καταφεύγουμε στη χειρουργική θεραπεία. Ξεκινάμε πάντα από τις περιοχές που εμφανίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Εφαρμόζουμε σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές που είναι ελάχιστα επεμβατικές και καλά αποδεκτές από τους ασθενείς. Η κάθε τεχνική έχει τις ενδείξεις της και μόνο ένας ειδικός περιοδοντολόγος, που έχει τη χειρουργική ικανότητα, μπορεί να τις εφαρμόσει με επιτυχία.

 
Γ. Εκμάθηση και εφαρμογή της σωστής στοματικής υγιεινής

Η εφαρμογή της σωστής στοματικής υγιεινής είναι το Α και το Ω στη θεραπεία της περιοδοντίτιδας. Γι’ αυτό το ιατρείο μας δίνει τόση έμφαση στην εκμάθησή της. Θα σας δοθούν επαγγελματικές συμβουλές και τα σωστά εργαλεία που θας βοηθήσουν να επιτύχετε τη σωστή αφαίρεση της μικροβιακής πλάκας, εύκολα και γρήγορα.
 
Βουρτσίζετε 2 φορές την ημέρα

Το βούρτσισμα αφαιρεί το κολλώδες μικροβιακό φιλμ (οδοντική πλάκα) από τα δόντια σας και γύρω από αυτά στη γραμμή των ούλων. Προτείνεται μια μαλακή οδοντόβουρτσα σε καλή κατάσταση. Η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα μπορεί να βοηθήσει σε ορισμένες περιπτώσεις, αρκεί να χρησιμοποιείται με προσοχή και όπου ενδείκνυται. Η χρήση οδοντόκρεμας με φθόριο δυναμώνει τα δόντια και ελαττώνει την πιθανότητα τερηδόνας. Ορισμένες οδοντόκρεμες μπορεί να ελαττώσουν την οδοντική ευαισθησία.
 
Καθαρίζετε μεταξύ των δοντιών καθημερινά

Το οδοντικό νήμα και τα μεσοδόντια βουρτσάκια καθαρίζουν μεταξύ των δοντιών, εκεί όπου η οδοντόβουρτσα δεν μπορεί να φτάσει. Όταν βουρτσίζουμε μόνο και δεν καθαρίζουμε μεταξύ των δοντιών καθημερινά είναι σαν να πλένουμε μόνο το μισό μας πρόσωπο! Η χρήση του οδοντικού νήματος και των μεσοδόντιων μέσων χρειάζεται υποδείξεις από τον Περιοδοντολόγο, γιατί η μη σωστή χρήση τους μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό των ούλων και σε υφίζηση τους.

Δ. Συχνές οδοντιατρικές επισκέψεις

Οι συχνές οδοντιατρικές επισκέψεις είναι το καλύτερο προληπτικό μέτρο για την αποφυγή τερηδόνας, ουλίτιδας ή περιοδοντίτιδας.


 




Περιοδοντίτιδα - Η κρυφή απειλή

Κάντε κλικ για να μάθετε περισσότερα

Θα μας βρείτε

 Βασ. Σοφίας 100

  Αθήνα Τ.Κ. 11528

 Efthymios.Skaribas@alumni.tufts.edu

 +30 210 7718884

 

 Λευκάδος 4

 Βούλα Τ.Κ. 16673

 Efthymios.Skaribas@alumni.tufts.edu

 +30 210 7718884