Λεύκανση

Λεύκανση

Η λεύκανση μπορεί να γίνει, είτε στο σπίτι, είτε στο οδοντιατρείο, είτε με συνδυασμό και των δύο τεχνικών. Βασική προυπόθεση για να ξεκινήσει η διαδικασία της λεύκανσης είναι τα υγιή ούλα και δόντια. Γι’ αυτό, πρέπει να γίνει  μια προσεχτική κλινική εξέταση, ώστε να βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχουν φλεγμονή στα ούλα ή χαλασμένα δόντια. Οπωσδήποτε, θα πρέπει να προηγηθεί ο περιοδοντικός καθαρισμός. Αν υπάρχουν λευκές εμφράξεις (σφραγίσματα) στα μπροστινά δόντια, αυτές θα πρεπει να αλλαχθούν μετά το τέλος της λεύκανσης, αφού θα υπάρχει πλέον εμφανής διαφορά στο χρώμα.

Λεύκανση στο σπίτι

Γίνεται από τον ίδιο ασθενή με την επίβλεψη και την ευθύνη του οδοντιάτρου, με τη βοήθεια ατομικού νάρθηκα (δισκάρια λεύκανσης, «μασελάκια») και με τη χρήση ήπιων λευκαντικών παραγόντων. Αφού ο οδοντίατρος πάρει αποτυπώματα, κατασκευάζονται ατομικά για τον κάθε ασθενή δισκάρια λεύκανσης. Μετά από επίδειξη στο στόμα, ο ασθενής φοράει τα μασελάκια κάθε μέρα για όσες ώρες του υποδείξει ο οδοντίατρος, για τουλάχιστον 1 εβδομάδα. Κάθε εβδομάδα γίνεται επανεξέταση για την αξιολόγηση του χρώματος και την πορεία της λεύκανσης.

Λεύκανση στο ιατρείο

Γίνεται στο ιατρείο από τον οδοντίατρο με τη χρήση λευκαντικών παραγόντων μεγάλης συγκέντρωσης. Αφού προστατευθούν τα ούλα με το ειδικό ζελέ, τοποθετείται σε κάθε δόντι ο ειδικός λευκαντικός παράγοντας, ο οποίος ενεργοποιείται με το laser. ένα ειδικό φως.

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι το καλύτερο αποτέλεσμα, το οποίο μπορεί να διατηρηθεί σε βάθος χρόνου το προσφέρει ο συνδυασμός των δύο τεχνικών. Δηλαδή γίνεται μια συνεδρία στο ιατρείο, ώστε να δοθεί ώθηση στο χρώμα των δοντιών και στη συνέχεια με τη χρήση των ατομικών νάρθηκων στο σπίτι για 2 εβδομάδες επιτυγχάνεται η βελτίωση του χρώματος και κυρίως η σταθεροποίησή του.

Πόσο χρονικό διάστημα διατηρείται το χρώμα που επιτυγχάνεται με τη λεύκανση;

Αν  ο ασθενής είναι μη καπνιστής, δεν πίνει πολλούς καφέδες, η διατροφή του δεν περιέχει πολλές τροφές με χρωστικές (π.χ. παντζάρια, κόκκινο κρασί), βουρτσίζει καθημερινά 2 φορές την ημέρα με λευκαντικη οδοντόκρεμα και κάνει συχνούς καθαρισμούς (2 φορές το χρόνο), τότε η λεύκανση μπορεί να διαρκέσει 1-2 χρόνια. Στο χρόνο πάνω και σε συνεννόηση με τον οδοντίατρο μπορεί να επαναληφθεί μια αναμνηστική δόση, με τη χρήση του ατομικού νάρθηκα και των ήπιων λευκαντικών μέσων στο σπίτι για μία-δύο εβδομάδες.

Στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφορα λευκαντικά προιόντα. Η λεύκανση γίνεται με πρωτοβουλία και ευθύνη του ασθενούς και εγκυμονεί κινδύνους, όπως μόνιμη ευαισθησία στα δόντια, τραυμετισμός και υφίζηση των ούλων.

Αλλαγή του χρώματος, του σχήματος και της θέσης των δοντιών μπορεί να γίνει και με προσθετικές αποκαταστάσεις αισθητικού τύπου, δηλ. με όψεις σύνθετων ρητινών, με όψεις πορσελάνης, ή ακόμα και με ολοκεραμικές στεφάνες. Αυτές οι τεχνικές απαιτούν λίγη ή περισσότερη αποκοπή οδοντικής ουσίας (τρόχισμα  δοντιών), η οποία δεν συνιστάται σε περιπτώσεις υγιών δοντιών . Γι’ αυτό το άσκοπο τρόχισμα και υπερλεύκανση των δοντιών, με μοναδικό στόχο την αισθητική δεν πρέπει να γίνεται αυτοσκοπός.

Θα μας βρείτε

 Βασ. Σοφίας 100

  Αθήνα Τ.Κ. 11528

 Efthymios.Skaribas@alumni.tufts.edu

 +30 210 7718884

©2019 skaribas.com. All Rights Reserved. Powered by GlobalTech